Με έμφαση στην κοινωνική πολιτική ο προϋπολογισμός δήμου Ιλίου για το 2017

Τον προϋπολογισμό του 2017, ύψους 41.415.756 ευρώ, σε συνδυασμό με ένα σύντομο απολογισμό των έργων του 2016 και την περιγραφή του σταθερού οράματος της διοίκησης του δήμου για την πόλη, παρουσίασαν στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή Ιλίου και ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος.
Όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ρεαλιστικό, διεκδικητικό, με σαφή στρατηγική υπέρ της πόλης και του πολίτη, ο οποίος κινείται στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

«Ο δήμος Ιλίου δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και δεν έχει πάρει ποτέ δάνειο για να τις εξοφλήσει. Δε χρηματοδοτείται για λειτουργικά έξοδα, αντίθετα η κεντρική πολιτεία μας χρωστά πολλά χρήματα από παρακρατηθέντες πόρους» τόνισε στην παρέμβασή του ο Νίκος Ζενέτος και πρόσθεσε: «Λειτουργούμε με τη διαχείριση του καλού οικογενειάρχη που φροντίζει να έχει χρήματα για ώρα ανάγκης. Συμπιέζουμε τις δαπάνες αλλά διατηρούμε σε υψηλό βαθμό το επίπεδο των υπηρεσιών μας και παραμένουμε ακλόνητοι στους βασικούς άξονες της πολιτικής μας».
Επιπλέον, ο δήμαρχος Ιλίου επεσήμανε ότι ο δήμος καλείται να ανταποκριθεί μέσα σε σύνθετο περιβάλλον και να λειτουργήσει με ρεαλισμό και σημείωσε ότι το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκε στην κοινωνική πολιτική. «Το ταμειακό υπόλοιπο που διαθέτουμε μιας δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνουμε στις ανθρώπινες ανάγκες, για αυτό και διευρύναμε την ομπρέλα κοινωνικής προστασίας» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει μια ακόμα δομή, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον προϋπολογισμό του 2017 είπε ότι οι υπηρεσίες του δήμου κατάρτισαν – όπως ήταν υποχρεωμένες – έναν προϋπολογισμό τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό και υπογράμμισε ότι όραμα της διοίκησης είναι η υλοποίηση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων.
Νίκη Βομπιράκη: «Ο προυπολογισμός δίνει έμφαση στον πολίτη»
Από την πλευρά της, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα οικονομικών υπηρεσιών Νίκη Βομπιράκη, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017 ρεαλιστικό και διεκδικητικό, με έμφαση στον πολίτη, «γιατί δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο της κρίσης βρισκόμαστε».
Αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που μίλησε για εικονικό προϋπολογισμό λόγω των αναμορφώσεων που θα γίνουν, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες του δήμου τον καταρτίζουν από τον Απρίλιο με πρόβλεψη να υλοποιηθεί ολόκληρο το 2017, γεγονός που δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αναμορφώσεις. «Όταν έρθει μια χρηματοδότηση ή ενταχθεί κάποιο έργο, προφανώς και θα γίνει αναμόρφωση. Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανάγκες των πολιτών και αν δε διαμορφώσουμε νέα δεδομένα, δε θα μπορέσουμε να τις ικανοποιήσουμε. Αυτό όμως δεν είναι εικονικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μείωση των τελών προς συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών, δεν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, πληρώνει τους προμηθευτές στην ώρα τους, δεν έχει οικονομικά βάρη και ιεραρχεί τις ανάγκες του δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στο θέμα της διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κουκουβίνος επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει ο Καλλικράτης, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει επιτροπή διαβούλευσης.
Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από το Αριστερό Σχήμα Ιλίου ενώ απείχαν της ψηφοφορίας η Δημοτική Ισοπολιτεία και η Αλληλέγγυα Πόλη.
Μπάμπης Καούκης, Δημοτική Ισοπολιτεία
«Ζούμε σε μια εποχή που η κεντρική διοίκηση προσπαθεί να πνίξει τους δήμους. Τα έργα των δήμων είναι λιγότερα και τα περισσότερα από αυτά είναι έργα από την περιφέρεια, γεγονός που καθιστά την τοπική Αυτοδιοίκηση επαίτη του κάθε πολιτικού προϊσταμένου της περιφερειακής αρχής. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι φοβισμένος, συγκρατημένος, απλός, χωρίς φαντασία και εικονικός»
Κώστας Κάβουρας, Αλληλέγγυα Πόλη
«Ψηφίσαμε το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, παρότι δε συμφωνούμε στο σύνολό του, ακριβώς επειδή θεωρήσαμε ότι έχει έργα ουσίας για την πόλη. Ο προϋπολογισμός δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τους πολίτες αλλά το σχέδιο της διοίκησης αποτυπωμένο σε αριθμούς. Θέλουμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.  Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί από το δήμο να σταθεί αρωγός απέναντι στις πολιτικές που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Δε μας καλύπτει ο προϋπολογισμός».
Παναγιώτης Κουτσιανάς, Αριστερό Σχήμα Ιλίου
«Διαφωνούμε με τη λογική που είναι δομημένος ο προϋπολογισμός. Είναι μη διεκδικητικός, αν και πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος ότι το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μη συμμετοχικός, αν και συνάδει με τις απαιτήσεις που προβλέπει ο Καλλικράτης. Είναι εν μέρει εικονικός, αν δούμε το πλήθος των αναμορφώσεων κατά τη σειρά του προηγούμενου έτους. Αν και έχουν υπάρχουν κατευθύνσεις και προσπάθειες στην κοινωνική πολιτική, εκτιμάμε ότι στο ισοζύγιο κοινωνικής και επικοινωνιακής πολιτικής βαραίνει η δεύτερη».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το σπίτι του δάσους στο Πάρκο Τρίτση θα χρησιμοποιηθεί πάλι.

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Ιλίου για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017

Πρωτοπόρος στα κοινωνικά προγράμματα ο δήμος Ιλίου. ‘Ιδρυσε Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού, στόχος η δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος