Οργή στο Ίλιον για το ρόλο – μαριονέτα των δήμων στο νέο φορέα διαχείρισης του πάρκου Τρίτση

Να μην ορίσει εκπρόσωπο στο νέο φορέα διαχείρισης του πάρκου Τρίτση, εκφράζοντας την κάθετη αντίρρησή του με το ρόλο αχυρανθρώπου που επιφυλάσσει στους δυο άμεσα εμπλεκόμενους δήμους το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου. «Λάβρος» κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για μεροληπτική συμπεριφορά, ήταν ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος ενώ της απόφασης προσπάθησε να υπεραμυνθεί – ανεπιτυχώς – η παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Θρυαλλίδα» της έντονης αντίδρασης σύσσωμης της διοίκησης Ζενέτου αποτέλεσε η πρόβλεψη για θέση γενικού διευθυντή στο Φορέα, ο οποίος θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, θα έχει νευραλγικό ρόλο και ιεραρχικά θα βρίσκεται πάνω από τους δημάρχους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται το πάρκο. Το ίδιο «δοτός» από την κυβέρνηση θα είναι και ο πρόεδρος του Φορέα.
Σημείο τριβής αποτέλεσε, επίσης, η απόφαση ότι τα χρήματα για τη λειτουργία και τη συντήρηση του πάρκου θα δίνονται από τους ΚΑΠ όλων των δήμων της Αττικής καθώς και από μέρος των δημοτικών τελών των δυο δήμων. Όλα αυτά θα πηγαίνουν στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα συσταθεί και θα τα διαχειρίζεται ο «εκλεκτός» του υπουργού, υπό την εποπτεία του.
Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της «Αλληλέγγυας Πόλης», τα μέλη της οποίας πάντως, υπό την πίεση των υπολοίπων, δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση να μη μισθοδοτούνται ο γενικός διευθυντής και τα μέλη του Δ.Σ . Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η παραδοχή του κ. Μπατσή ότι δεν υπάρχει άλλη μορφή χρηματοδότησης, για αυτό και «σκέφτηκε η πολιτεία να βάλουν οι δήμοι κάποια χρήματα για ένα υπερτοπικό πάρκο».
Νίκος Ζενέτος: «Μεροληπτείτε. Θα βρείτε μπροστά σας το λαό του Ιλίου…»
«Αφαιρούν πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δίνουν σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο. Είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία που γίνεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Ζενέτος. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις της «Αλληλέγγυας Πόλης» ότι ο ίδιος ζητούσε να διαχειριστεί ο δήμος με δικά του χρήματα το πάρκο, σημείωσε ότι έχει τεράστια διαφορά να διαχειρίζεται τα χρήματα η διορισμένη «Φιλιππινέζα» του υπουργού και διαφορετικά η τοπική αυτοδιοίκηση. «Μιλούσαμε για χρήματα που θα βάζαμε να τα διαχειριστεί συλλογικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι τελείως διαφορετικό να «αρπάζουν» τα λεφτά των δήμων και να τα διαχειρίζεται ο «εκλεκτός» ανέφερε. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ούτε οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με όσα προβλέπει ο νόμος, αλλά «δε σας βγαίνει να το πείτε».
Ο δήμαρχος Ιλίου έκανε λόγο για επαναφορά στο αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης του 2002, το οποίο όχι απλώς «μας γυρνά 14 χρόνια πίσω αλλά είναι χειρότερο», ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Ιλίου δεν πρόκειται να εμπλακεί στο κομμάτι της διαχείρισης, προειδοποίησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι οι πολίτες του Ιλίου θα θυμούνται τη μεροληπτική συμπεριφορά της. «Θα τραβήξουν πολλά από εμάς, δε θα αφήσουμε το πάρκο στην τύχη του. Μεροληπτείτε απέναντι στο δήμο Ιλίου, θα σας θυμάται ο λαός, κύριοι της κυβέρνησης για αυτό που κάνετε στο πάρκο» σημείωσε και ανέφερε ως παραδείγματα το Μπραχάμι και τη Καισαριανή, όπου το πάρκο δόθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δημήτρης Κουκουβίνος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου
«Δε συνηθίζεται να παίρνει το λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο πρόκειται για πολιτικό ζήτημα και αφορά άμεσα την αυτοδιοίκηση. Δε μπορεί άνθρωπος της αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει αυτή τη ρύθμιση. Έρχεται το κράτος σήμερα και παίρνει από τους δήμους τους πόρους για να διαχειριστεί το πάρκο. Η πολιτεία έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στο πάρκο. Πολύ σωστά, δήμαρχε, φέρατε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, προτείνω και εγώ να μην οριστεί κανείς εκπρόσωπος του δήμου για κα κάνει τη μαριονέτα. Όσο για το γενικό διευθυντή που θα είναι διορισμένος και έμμισθος, δεν έχω καταλάβει από πού θα πληρώνεται, από τους ΚΑΠ;»
Μπάμπης Καούκης, Δημοτική Ισοπολιτεία
«Πρόκειται για νόμο ο οποίος γράφτηκε πρόχειρα, δεν έχει στρατηγική και θα αποτύχει. Οι θέσεις μας είναι σαφείς σχετικά με το πάρκο, να παραμείνει επικεφαλής η  τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που γίνεται είναι κοροϊδία. Αν θέλουν να μας γυρίσουν σε άλλα καθεστώτα, δε θα τους ακολουθήσουμε. Ως παράταξη δε συμμετέχουμε, δε θα ορίσουμε εκπρόσωπο. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το νόμο που είναι καταστροφικός για το πάρκο».
Κώστας Κάβουρας, Αλληλέγγυα Πόλη
«Η εισήγηση του δημάρχου να μη βρίσκεται ο δήμος Ιλίου στο συγκεκριμένο φορέα είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας που έχει ο χώρος για την περιοχή. Θα έπρεπε ο δήμος να έχει ενεργή εμπλοκή. Στο νόμο προβλέπονται μια σειρά από άλλες πηγές χρηματοδότησης με προγράμματα υπουργείων, ΕΣΠΑ κ.λ.π. Όταν ο ίδιος ο δήμαρχος έλεγε ότι ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια, μας κάνει εντύπωση που τώρα δε θέλει να δίνει ο κάθε δήμος αναλογικά κάποια χρήματα για αυτό το υπερτοπικό πάρκο».
Σταυρούλα Τσίτσου, Λαϊκή Συσπείρωση
«Έχουμε πλήρη διαφωνία με το νόμο στο σύνολο και τη στρατηγική του. Δεν εξασφαλίζεται χρηματοδότηση από το κράτος, παίρνετε χρήματα μόνο από τους ήδη πετσοκομένους ΚΑΠ. Δεν αναφέρεται τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι. Στο νόμο θεσμοθετείται η δραστηριοποίηση ΜΚΟ και μάλιστα φωτογραφίζεται συγκεκριμένη ΜΚΟ. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη».
Παναγιώτης Κουτσιανάς, Αριστερό Σχήμα Ιλίου
«Οποιοσδήποτε νόμος είναι αναποτελεσματικός γιατί σκοντάφτει στη χρηματοδότηση. Δε δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ο μοναδικός πόρος που προβλέπει η κυβέρνηση είναι από τους πετσοκομμένους πόρους των δήμων. Ο διευθύνων σύμβουλος που προβλέπεται δε θα είναι απλά εκτελεστικό όργανο του ΔΣ. Ο ρόλος του είναι επιτελικός, νευραλγικός και έχει τους υπόλοιπους ως «γλάστρες». Επιπλέον, γεννιούνται και άλλα ερωτηματικά γιατί, για παράδειγμα, ένα νομικό πρόσωπο, μη κερδοσκοπικό πρέπει να έχει γενικό διευθυντή με μισθό»

http://doxthi.gr/36486/orgi-sto-ilion-gia-rolo-marioneta-ton-dimon-sto-neo-forea-diachirisis-tou-parkou-tritsi/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το σπίτι του δάσους στο Πάρκο Τρίτση θα χρησιμοποιηθεί πάλι.

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Ιλίου για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017

Πρωτοπόρος στα κοινωνικά προγράμματα ο δήμος Ιλίου. ‘Ιδρυσε Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού, στόχος η δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος