ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΤΣΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Τ.Ε ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΚΙΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΙΛΙΟΥ (PHOTOS)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η σημερινή συνέντευξη τύπου αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει πάρει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την περιφρούρηση του χαρακτήρα του πάρκου Τρίτση.
Να θυμίσουμε ότι στις 16/6 οργανώσαμε πορεία από την πλατεία των Αγίων Αναργύρων μέσω του δήμου Ιλίου προς το πάρκο,
όπου έγινε συγκέντρωση με ομιλητή το σ. Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Κ.Ε. και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γ.Γ. της Κ.Ε σ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Και η σημερινή πρωτοβουλία έχει στόχο να αναδείξει την οριακή, εξαιρετικά άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο και να τονίσει την ανάγκη παρέμβασης του λαού της περιοχής.

To Πάρκο Τρίτση είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας με έκταση περίπου 1.200 στρέμματα και σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Λεκανοπεδίου.
Έχει περάσει από διάφορες μορφές ιδιοκτησίας και διαχείρισης μέχρι σήμερα, που την ευθύνη για τη διαχείρισή του έχει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμός Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή το Σεπτέμβρη το 2014 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Παρότι ισχύει η τροπολογία, δεν έχει γίνει τυπικά η παραλαβή του πάρκου από τον ΑΣΔΑ γιατί εκκρεμεί ο διαχειριστικός έλεγχος. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η μεταφορά της ευθύνης έγινε χωρίς να γίνει η μεταφορά των εργαζομένων και η αντίστοιχη μεταφορά πόρων , με μια υπόσχεση μόνο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το «πράσινο» ταμείο.
Ανεξάρτητα από τη μορφή διοίκησης, η κατάσταση του πάρκου χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, παρότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για την ανάπλασή του, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση να είναι εκρηκτική. Πέρα από τις φθορές στις υποδομές, που οφείλονται στο μεγάλο έλλειμμα συντήρησης, υπάρχουν τα εξής οξυμένα ζητήματα:

 -- Αυτήν τη στιγμή, στο πάρκο εργάζονται 3 μόνιμοι υπάλληλοι που, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους, είναι πρακτικά αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις εργασίες που προκύπτουν για το σύνολο της έκτασης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στην αρμοδιότητα του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, που είχε την ευθύνη για το πάρκο πριν αναλάβει ο ΑΣΔΑ.
-- Η ολοκλήρωση του έργου της διευθέτησης του Ρέματος της Εσχατιάς καθιστά πλέον αδύνατη τη σύνδεση των λιμνών που υπάρχουν στο πάρκο με τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, εξαντλείται η γεώτρηση που τροφοδοτεί τις λίμνες.
-- Δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη αποψίλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αντιπυρική προστασία του πάρκου.
-- Ο χώρος μιας καφετέριας που υπάρχει στο νότιο κομμάτι του πάρκου και πλέον δε λειτουργεί έχει γίνει εστία μόλυνσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο τρωκτικά.
Επιπλέον, ο φωτισμός στο χώρο είναι τουλάχιστον ελλιπής, λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο ηλεκτρολογικό δίκτυο του πάρκου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Κοντά σε όλα αυτά, υπάρχει η συστηματική δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που, κάτω από τον πέπλο της δήθεν οικολογικής ευαισθητοποίησης, λυμαίνονται τους χώρους του πάρκου, με κριτήριο φυσικά το κέρδος.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα και την εικόνα εγκατάλειψης, καθημερινά επισκέπτονται το πάρκο λαϊκές οικογένειες για να πάρουν μια ανάσα, σε μια περιοχή όπου οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι, ειδικά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης που με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, καθίσταται απαγορευτική για πολλές οικογένειες η δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών.
Για τη σημερινή κατάσταση στο πάρκο, δε φταίει ούτε ο κακός μας ο καιρός, ούτε η ανικανότητα κάποιων υπευθύνων. Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο.
Έχουν σοβαρές ευθύνες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που όλο το προηγούμενο διάστημα μιλάει ανοιχτά για πάρκο που θα συντηρείται από ίδια έσοδα. Επικαλείται εκτός των άλλων και ενδείξεις κακοδιαχείρισης, που βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση του πάρκου, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων. Να σημειώσουμε ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα διάταξη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει νέο διοικητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΑΣΔΑ, οι δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και εκπρόσωπος της Κοινωνίας των πολιτών(!), χωρίς και πάλι να διασφαλίζεται η επαρκής, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπονται δυνητικά πόροι από 7 πηγές, ανάμεσα στις οποίες είναι και έσοδα από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων και από δραστηριότητες και υπηρεσίες του φορέα.
Είναι προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ προεκλογικά οργάνωνε φιέστες για τη σωτηρία του πάρκου σήμερα ανοίγει το δρόμο για εμπορευματοποίηση. Επιπλέον, η συνειδητή διαχρονική εγκατάλειψη και απαξίωση στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του.
 Ευθύνες έχει ο ΑΣΔΑ, που πανηγύριζε για την τροπολογία Μανιάτη το 2014 και αποδέχτηκε τη διαχείριση του πάρκου χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Να θυμίσουμε ότι στη μελέτη που είχε συντάξει ο ΑΣΔΑ για το πάρκο το 2008 με θέμα «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α.Τρίτσης: Για μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας», προβλέπονταν μεταξύ άλλων έσοδα από:
-- Ενοίκια χώρων εστίασης
-- Λαϊκές αγορές και φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων και ανθαγορών
-- Το εισιτήριο τρένου
-- Τη λειτουργία της «Μυθούπολης»
-- Την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις
-- Τη διοργάνωση εκδηλώσεων
-- Τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Έχουν ευθύνες οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στις διοικήσεις του πάρκου. Παράλληλα, έχουν λειτουργήσει κατευναστικά στην κινητοποίηση και διεκδίκηση για τα προβλήματα του πάρκου, περιοριζόμενοι σε συναντήσεις επί συναντήσεων και σε καρικατούρες κινητοποιήσεων. Σήμερα, διαγκωνίζονται σε μια αντικειμενικά αποπροσανατολιστική κουβέντα για τη μορφή του διοικητικού σχήματος χωρίς να λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή το πλέον κρίσιμο ζήτημα για το πάρκο που είναι η αποκλειστική, σταθερή και επαρκής χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση, για να είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή, οι φίλοι του Κόμματος,  είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση του πάρκου και του χαρακτήρα του.
Από τη δεκαετία του 1980, με πρωτοβουλία και των δημοτικών αρχών των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα, κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για τη μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, περιοδειών στελεχών του Κόμματος ανέδειξαν τα προβλήματά του και διαμόρφωσαν στόχους πάλης.
Ήταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του πάρκου.
Υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια των γειτονικών δήμων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους εκλεγμένους του Κόμματος, αντίστοιχα.
Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, του 2009 και στις περσινές μεγάλες πυρκαγιές στο λεκανοπέδιο.
Κατάγγειλαν, με ανακοίνωση και πλατιά εξόρμηση στο λαό της περιοχής, τη διοργάνωση του ναρκω-φεστιβάλ στο χώρο του πάρκου το 2009 με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.
Το Σεπτέμβρη του 2010 έγινε για πρώτη φορά στο πάρκο το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Είχε προηγηθεί η άρνηση για δύο συνεχείς χρονιές του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με την τότε του μορφή και σύνθεση, να παραχωρήσει το πάρκο στην ΚΝΕ.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο του πάρκου από το 2010 έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων του. Βοήθησε στο να γίνει γνωστό και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το πάρκο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τις μέρες που διεξάγεται το Φεστιβάλ και η επόμενη μέρα του Φεστιβάλ βρίσκει το πάρκο καθαρό και περιποιημένο.
Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι δημοτικές τους παρατάξεις και διάφοροι «οικολόγοι» προσεγγίζουν το ζήτημα του πάρκου από την αστική σκοπιά. Πίσω από τις διακηρύξεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος, αντικειμενικά υπηρετείται ο βασικός στόχος της αστικής τάξης να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία.
Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτά δυναμική, όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο την εργατική εξουσία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας, θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης.
Με αφετηρία αυτήν τη θέση προσεγγίζουμε το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματά του. Το πάρκο πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Είναι απαράδεκτη κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος που διεκδικεί:
•       Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.
•       Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•       Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
•       Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
•       Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού της Δυτικής Αθήνας σε αυτήν την κατεύθυνση με το σύνθημα Πάρκο ανοιχτό στο λαό-κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
 http://ilionvoice.gr/2013-07-24-18-54-34/nea-tou-dimou/4611-eisigitiki-omilia-apo-ti-stavroula-tsitsou-grammatea-tis-t-e-dytikon-synokion-tou-k-k-e-kai-dimotiki-symvoulo-iliou-photos

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το σπίτι του δάσους στο Πάρκο Τρίτση θα χρησιμοποιηθεί πάλι.

Πρωτοπόρος στα κοινωνικά προγράμματα ο δήμος Ιλίου. ‘Ιδρυσε Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού, στόχος η δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Ιλίου για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017