ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

άρθρο του Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου
Ως Δήμος συμμετείχαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, ακριβώς γιατί πιστεύουμε και εμείς πως όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα. Έτσι, συγκεντρώσαμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό μαζί με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στην ΥΓΕΙΑ».
Πρόκειται για μια προσπάθεια που συμβάλλει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και τη συμμετοχή των πολιτών σε παρόμοιες δράσεις, αφυπνίζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη, το ηθικό, δηλαδή, καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας, να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία.
Αυτή η πρωτοβουλία της αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης, σηματοδοτεί, όμως, την αναγκαιότητα του ευρύτερου κοινωνικού ρόλου που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία, η Κεντρική Διοίκηση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα, αλλάζοντας τις προτεραιότητες και καλλιεργώντας τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα εκείνα τα εργαλεία, οι πολιτικές και οι θεσμοί που διαθέτουμε, προκειμένου να οδηγηθούμε στην συν-ευθύνη, όλων των μελών της κοινωνίας, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της και το σύστημα αξιών που κλυδωνίζεται, αφήνοντας πίσω νοοτροπίες παθητικότητας που εναποθέτουν την ευθύνη επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων στη δικαιοδοσία του κρατικού μηχανισμού κατ’ αποκλειστικότητα.
Πάντα πιστεύαμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Το κενό της πολιτείας στην κοινωνική προστασία, δεν θα πρέπει, όμως, να υποκατασταθεί από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του πνεύματος συμμετοχικότητας που θα οδηγήσει στην αξιοπρεπή διαβίωση μελών της κοινωνίας μας που δοκιμάζονται. Έτσι, μαζί με τα μέσα ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις πολιτών, μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο και να βοηθήσουμε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αλλά και τα πρόσωπα.
Ο Δήμος Ιλίου με σύνθημα «Κανένας μόνος του», έχει δημιουργήσει το δικό του ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα «Φροντίζω», ένα δίκτυο υπηρεσιών μέσω των οποίων οι δημότες μπορούν να έχουν άμεση βοήθεια και λύση στα καθημερινά τους προβλήματα, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Στην κοινωνική αυτή ομπρέλα εντάσσονται:
- Τράπεζα Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης η οποία εξελίσσεται πλέον σε Κοινωνικό Παντοπωλείο
- Τράπεζα Αίματος
- Δημοτικά Ιατρεία
- Βοήθεια στο σπίτι (με ιδίους πόρους)
- Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ιλιαχτίδα»
- Γραφείο πληροφόρησης Ανέργων κ.ά.
Καθώς και συνεργασίες:
- Με τη Μητρόπολη Ιλίου για τη καθημερινή διανομή συσσιτίων σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη
- Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ»
- ΚΕΘΕΑ (αντιμετώπιση)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το σπίτι του δάσους στο Πάρκο Τρίτση θα χρησιμοποιηθεί πάλι.

Πρωτοπόρος στα κοινωνικά προγράμματα ο δήμος Ιλίου. ‘Ιδρυσε Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού, στόχος η δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Ιλίου για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017